Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
  Tangtagshusene på Læsø renoveres netop nu. BvB forsikrer flere af husene mod byggeskader, fordi Læsø Kommune har ydet støtte til byfornyelsesprojekterne. For BvB's teknikere er det spændende at komme helt tæt på en ældgammel men bæredygtig byggestil.

  ​Hils på 'Knøv'!

  Knøv er en 219 år gammel ejendom på Læsø med et flot tangtag på toppen. Ejendommen er netop blevet renoveret efter den gamle tangtagstradition, der kun findes på Læsø. BvB forsikrer den mod byggeskader, og vi har derfor været heldige at få et indblik i en unik byggestil der, på trods af sin alder, er et godt eksempel på bæredygtigt og klimavenligt byggeri. Prøv bare at se her:

  • Tangtaget består af ålegræs – et naturmateriale, der pt. opsamles vedkysterne på Møn og Bogø. Det er en begrænset ressource, men da det er overskuddet, der samles ind, har udnyttelsen ikke nogen negativ effekt på udbredelsen.
  • Ålegræsset er naturligt imprægneret med salt. Det kan derfor ikke flamme op eller nære gløder. Saltet modvirker også, at smådyr og insekter tager bo i det.
  • Et tangtag har en levetid på ca. 200-300 år.
  • Et tangtag på to meters tykkelse har omtrent den samme isoleringsværdi som 500 mm mineraluld (og lever dermed op til 2020 isoleringskravet).
  • Opbygningen af tangtaget foregår helt ”økologisk” med brug af tang, tang og atter tang. Birkegrene lægges op af trælægterne for at forhindre, at den løse tang, der lægges på taget, falder ind på loftet. På tagryggen er mønningen lavet af græstørv.
  Knøv før renovering.png
  Knøv efter renovering.png
  Senest ændret den: 21-11-2019 13:33
  new bg
  Ny Kongensgade 15  /  1472 København K  /  Tlf: 82 32 24 00  /  bvb@bvb.dk
  Ny Kongensgade 15
  1472 København K
  Tlf: 82 32 24 00
  bvb@bvb.dk